Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Politicienii şi judecătorii au discutat…

Politicienii şi judecătorii au discutat azi despre crime şi ură

Politicieni moldoveni, reprezentanţi ai sistemului judecătoresc şi experţi internaţionali s-au întâlnit astăzi la Chişinău în cadrul unei mese rotunde susţinută de OSCE pentru a pune în discuţie crimele motivate de ură şi modul de a le aborda.

 Evenimentul, care a întrunit circa 25 de membri ai administraţiei, experţi internaţionali în domeniul legal, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile, a fost organizat în comun de Misiunea OSCE în Moldova, Misiunea Uniunii Europene de Consiliere în Politici Publice pentru Moldova şi Oficiul ONU în Moldova.

 Carolyn Bys, Consilier în domeniul crimelor motivate de ură din cadrul Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (BIDDO), care a oferit expertiză internaţională pentru conferinţă, a menţionat: „Crimele motivate de ură nu au drept ţintă doar persoanele sau proprietatea, ci şi ceea ce reprezintă acea persoană sau proprietate, precum apartenenţa etnică sau religia lor şi afectează comunităţi întregi. Un răspuns eficient din partea autorităţilor de justiţie penală transmite mesajul agresorilor că astfel de comportament este inacceptabil şi demonstrează comunităţilor afectate că acestea sunt protejate în mod egal de lege.”

 “Actualmente legislaţia penală a Moldovei stipulează expres doar crimele în bază de ură comise din patru motive: ură socială, naţională, rasială, sau religioasă. În practică, aceste prevederi rar dacă se aplică vreodată. Actele de ură în mod general, atunci când se pedepsesc, cad sub incidenţa legislaţiei generale, iar sancţiunile aplicate sunt foarte blânde. În Moldova se neagă pe larg existenţa crimelor motivate de ură. Prin urmare, în prezent, Moldova se află în afara tendinţelor generale privind abordarea internaţională şi europeană a problemei crimelor motivate de ură,” a menţionat Claude Cahn, Consilier ONU în domeniul drepturilor omului. „Sperăm ca evenimentul de astăzi să îmbunătăţească procesul de urmărire penală efectivă în cazul crimelor în bază de ură şi să avanseze reforma legislaţiei şi a politicilor în Republica Moldova.”

 Participanţii au venit cu o serie de recomandări către sistemul judiciar şi legislatori privind modul în care lupta împotriva crimelor motivate de ură să fie mai eficientă.

 Sursa: OSCE